Svět kávy

Kávový slovník zajímavosti o kávě kávové recepty

 

Ranní káva a její obliba ve světě
Ranní káva je pro mnoho lidí první věc, kterou si dopřejí po probuzení. A není divu. Vůně čerstvě namleté kávy dokáže zázraky. Co se vlastně v těle děje, když si dáme první šálek?

Co se děje v těle po ranní kávě?

Kofein začne působit přibližně 20 minut po vypití. Navazuje se na receptory adenosinu, což je látka, která v těle vyvolává pocit únavy. Výsledkem je povzbuzení, zlepšená pozornost i nálada.

Zvyšuje se hladina dopaminu a adrenalinu, srdce bije rychleji a tělo se probouzí do akce.

Káva ke snídani Kafe365

Tip: Chcete maximálně využít účinek kávy? Dejte si ji 30–60 minut po probuzení, kdy přirozeně klesá hladina hormonu kortizolu.

FOCUS CREMA

FOCUS CREMA

Tmavě pražená výběrová zrnková káva, která je směsí robusty a arabic. Robusta má až 3x větší obsah kofeinu než čistá arabica, takže ji nedoporučujeme...

Koupit
VENEZUELA

VENEZUELA

Objevte jedinečnou chuť Venezuely s naší kávou, která se právě nově objevuje na evropském trhu. Přinášíme vám zrnka přímo z venezuelských hor, kde se...

Koupit
IGNIS

IGNIS

Tmavě pražená výběrová směs robusty a arabiky. Pražením na italský způsob má káva výraznou chuť hořké čokolády a marcipánu s bohatou krémou. Doporučená...

Koupit
Cappuccino Kafe365

Kdy je nejlepší si vychutnat ranní kávu?

Zajímavé je, že naše tělo má vlastní "budík" – hormon kortizol. Ten je nejvyšší přirozeně ráno, proto se doporučuje pít kávu spíš 30 až 60 minut po probuzení, ne hned po otevření očí. Tak si můžeme užít její účinek naplno.

 

Ranní kávové rituály ve světě

Ranní kávové rituály se liší podle země. Italové pijí espresso ve stoje u baru, Skandinávci milují dlouhá rána s filtrovanou kávou a Francouzi snídají café au lait s croissantem. V Japonsku roste popularita výběrové kávy připravené metodou pour-over, což je ruční přelévání horké vody přes mletou kávu ve filtru.

Češi nejčastěji pijí kávu doma, přičemž nejoblíbenější jsou nápoje na bázi espressa s mlékem, jako cappuccino nebo latte.

A protože spoustu lidí si den bez kávy nedokáže představit, přirozeně roste zájem o její dobrou chuť a plné aroma. Čerstvě pražená káva s jasným původem, která se dnes dá lehce koupit v některé z mnoha českých pražíren, tak stoupá razantně v oblibě. Vyzkoušejte tu naši Kafe365.

Kávový slovník
  • Arabica a Robusta
    Nejedná se o horší a lepší kávu, ale o dva druhy s odlišnými vlastnostmi, které se však dají skvěle kombinovat. Sedmdesát procent veškeré vyprodukované kávy je Arabika rostoucí ve vyšších nadmořských výškách. Chuť Arabiky je jemnější, kyselejší, při pěstování vyžaduje více péče, avšak má méně kofeinu s porovnání s Robustou.

    Robusta obsahuje kofeinu až dvakrát více a má v sobě také mnohem více hořkosti a zemitosti. Výborně se hodí do espresso směsí, kde se tyto dva druhy míchají. Robusta dodá výsledné kávě sílu a dokáže vytvořit krásnou krému na povrchu, Arabika zase dá tělu kávy lahodnou chuť.

 

 

  • Espresso
    V italštině toto slovo znamená „když je něco vytlačeno“. V případě kávy se tedy pak název pojí s protlačováním horké vody skrze slisovanou kávu. (automatický či pákový kávovar, mokka konvička…) Proto se káva, která se připravuje tlakem, nazývá espresso. Když voda při přípravě přes mletou kávu volně překapává, mluví se o přípravě přes filtr.
  • Filtr
    Způsob přípravy, kdy voda mletou kávou volně protéká pouze za působení gravitace. Používá se např. při aeropress, dripper, frenchpress. Na tuto formu přípravy se hodí především káva světle a středně pražená.
  • Mletá káva
    Má velmi omezenou trvanlivost s ohledem na uchování její kvality. Na chuť kávy má vliv také hrubost mletí v kombinaci s druhem přípravy. Proto si opravdoví milovníci kávy kupuji čerstvě upražená kávová zrna z malých lokálních pražíren a doma si následně vždy kávu pomelou na mlýnku až při její přípravě. 

    Jemné mletí odebírá kávě její kyselost, jelikož se rychleji louhuje. Nahrubo namletá káva si kyselost uchovává. Avšak samozřejmě záleží i na dalších faktorech, jakým způsobem byla zrna upražena, teplota vody, druh přípravy či použitý tlak atd.

 

 

  • Pražení
    Pražení probíhá tak, že se káva točí několik minut ve velkém bubnu při teplotách 200 až 250 °C. Teplota a délka je zcela zásadní a je to know-how pražiče, který tak dá výslednému zrnu základní chuťový charakter. Praží se buď světle, středně nebo natmavo.

    Světlé pražení uchovává v kávě ovocitost/kyselost, zatímco nejtmavším pražením získáte chuťově pravou italskou hořkou kávu, kdy se upražená kávová zrna až olejově lesknou. Umět kávu správně upražit vyžaduje její hlubokou znalost, praxi a cit.
  • Výběrová káva
    Je to káva nejlepší kvality pěstovaná ve speciálních mikroklimatech. Její chuť odráží zemi původu a charakter pěstitelské oblasti. Zásadní je transparentnost. Zákazník ví, odkud káva pochází, kde a kdy se pražila atd.

    Podle americké Asociace pro výběrovou kávu (Specialty Coffee Association of America (SCAA)), se výběrovou může nazývat káva, která získá 80 bodů na jejich 100 bodové stupnici. Výběrová káva se pěstuje v ideálních klimatických podmínkách a vyznačují se výraznou chutí a malým výskytem defektních zrn. Unikátní chuť je výsledkem mnoha faktorů, jako je dlouhá doba zrání, pečlivý sběr zralých plodů a péče při zpracovávání zrn.

 

Zajímavosti o kávě
  • Víte, že je káva ovoce? Plody kávy patří k třešňovým bobulím, kterým se říká boby a zrají přibližně devět měsíců. Na výrobu kávy se používají pouze pecky plodů, tedy jejich zrna, V každé kávovníkové třešni se skrývají dvě až tři pecky. Káva roste na hustě sázených keřích, kterými jsou pokryté celé rozlehlé plantáže. Keř kávovníku dává nejvíce plodů ve stáří okolo šesti let, jeho životnost je však zhruba třicet let.
  • Káva je druhá nejobchodovanější komodita na světě, a to hned po ropě. Výběrové kávy je však z celkové světové produkce asi jen kolem 6 %.

 

 

  • Patří k vaší kávě neodmyslitelně i mléko? Tahle kombinace snižuje účinky kofeinu. Takže pokud potřebujete rychle zbystřit mysl, zkuste mléko vynechat. Na druhou stranu káva s mlékem je šetrnější pro náš žaludek a zažívání.
  • Všimli jste si pražených kávových zrn na pultech mezi parfémy? Jsou tam správně. Slouží totiž k „vyčištění“ čichu, když vybíráte mezi jednotlivými vůněmi.
  • Na pěstování kávy je nejvhodnější místo mezi obratníky Raka a Kozoroha, které je mezi znalci kávy označováno za tzv. BEAN BELT. Dochází zde k malým ročním teplotním výkyvům a keřům kávovníku se tak v těchto oblastech daří nejlépe. Největším světovým producentem kávy je Brazílie.
4 položek celkem