Kávové recepty

Cascara

Objevte chuť kávové třešně a její přípravu

Co je cascara?

Cascara, známá také jako "kávová třešeň", není klasickou kávou, ale pochází ze stejného rostlinného druhu - kávovníku. Jedná se o sušené slupky kávových třešní, které se běžně při zpracování kávových zrn vyhazují. V posledních letech však tato netradiční surovina získává na oblibě díky své unikátní chuti a jemně povzbudivým účinkům. Cascara představuje ekologickou alternativu ke kávě s nižším obsahem kofeinu.

Chuťový profil cascary

Na rozdíl od klasické kávy je chuť cascary výrazně sladší a ovocnější. Při ochutnávce můžete cítit tóny švestek, třešní, jablek, nebo dokonce medu. Připomíná takový ovocný čaj. Cascara neobsahuje tolik kofeinu jako káva, ale stále vás jemně povzbudí, což z ní dělá ideální nápoj pro ty, kteří hledají mírnější alternativu ke kávě.

Jak připravit cascaru

Příprava cascary je podobná přípravě čaje, což z ní dělá snadnou volbu pro každého milovníka teplých nápojů. Postupujte takto:

  1. Do šálku nebo konvičky nasypte 2-3 lžičky sušené cascary.
  2. Zalijte 250 ml horké vody o teplotě přibližně 90°C.
  3. Nechte louhovat 5-10 minut podle požadované intenzity.
  4. Přeceďte a vychutnejte si svůj lahodný nápoj z kávových třešní.

Cascaru můžete pít teplou pro zahřátí v chladných dnech nebo vychlazenou jako osvěžující letní nápoj.

Tipy na ochucení cascary

Ačkoli je cascara výborná sama o sobě, můžete experimentovat s různými příchutěmi pro vytvoření jedinečného chuťového zážitku:

  • Přidejte plátek čerstvého pomeranče pro citrusový nádech.
  • Vhoďte kousek skořicové kůry pro kořeněnou vůni.
  • Oslaďte kapkou medu pro extra sladkost.
  • Zkuste přidat několik lístků máty pro svěží chuť
  • Nebo si ji dochuťte oblíbeným sirupem

Zdravotní přínosy cascary

Kromě jedinečné chuti nabízí cascara i několik zdravotních výhod:

  • Nižší obsah kofeinu ve srovnání s kávou, což je vhodné pro osoby citlivé na kofein.
  • Bohatá na antioxidanty, které podporují celkové zdraví.
  • Obsahuje vitamíny a minerály, včetně vitamínu C a železa.
  • Může podporovat trávení díky obsahu vlákniny.

Původ a význam cascary v kávovém průmyslu

Cascara má dlouhou historii v tradičních kávových kulturách, zejména v Jemenu a Etiopii. Její využití představuje krok směrem k udržitelnému kávovému průmyslu, protože snižuje odpad při zpracování kávy. Tím, že konzumujete cascaru, podporujete ekologičtější přístup k produkci kávy.

Vyzkoušejte naši prémiovou cascaru a objevte další podobu kávového světa!

Kávová zrna

Chutná a bez pečení. To jsou kávová zrna balená v čokoládě.

 

Suroviny:

  • 350 g moučkového cukru
  • 1 lžíce kvalitní čerstvé mleté kávy
  • 1 lžička rumu
  • 150 g másla
  • 50 g holandského kakaa

Na polevu:

  • 100 g čokolády na vaření
  • kousek Hery

 

Postup:

Smícháme cukr, kávu, kakao, změklé máslo a rum. Vypracujeme těsto, ze kterého děláme malé oválky. Doprostřed každého zatlačíme tupým nožem, vznikne nám tak zrno. Hotová zrna necháme odstát v ledničce/chladu.

Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu s Herou, vznikne nám hustší poleva. Zrna namáčíme do polevy a poté necháme zaschnout. Na namáčení můžeme použít párátko. Zrna jsou výborná, když se poté ještě nechají uležet třeba do druhého dne.

 

 

Kávový likér

Suroviny

  • 2 plechovky slazeného kondenzovaného mléka - Salka
  • 5 šálků espressa (nejlepší je tmavě pražená silná káva)
  • 1 dcl rumu (neboli našeho českého Tuzemáku či Božkova :))

Z plechovek s mlékem odstraníme papírovou etiketu, plechovky vložíme do menšího hrnce s vodou a necháme vařit na mírném ohni tři hodiny.

Poté plechovky vyjmeme a necháme vychladnout. Zkaramelizované mléko smícháme v mixéru s rumem a silnou vlažnou kávou.

Vznikne nám cca 1 litr lahodného likéru, který necháme pořádně vychladit. Likér je lepší odleželý, ochutnávejte třeba až druhý den.

TIP: Nejlepší je, když likér podáváte vychlazený společně s kostkou ledu.

 

cb2 2x (kopie)

 

Italské tiramisu

Tiramisu je výborný dezert s jemnou kávovo-mandlovou chutí mísící se s krémovým mascarpone a typickou sladkostí cukrářských piškotů. Pokud vaše chuťové buňky touží po pravém italském požitku, určitě nenahrazujte mascarpone českou obměnou v podobě zakysané smetany apod. Pravé tiramisu je totiž jen jedno. Recept je překvapivě jednoduchý. Nejtěžší věcí je spíše tuto laskominu uchránit v bezpečí ledničky do ztuhnutí (nejlépe přes noc).


Všechny suroviny se dají nakoupit třeba v Lidlu, kam jsme pro ně zamířili také my. Pořádně silné espresso jsme si však samozřejmě udělali svoje. (Jednodruhová: Brasilia tm. pražená, Quatemala, ze směsí pak např. Focus či Aqua Crema)

Suroviny

  • Hrnek silného espressa – 200 ml (uděláme jako první a necháme vychladnout)
  • Mandlový likér Amaretto – 50 ml
  • 5 vajec (žloutky a bílky zvlášť)
  • 5 lžic krupicového cukru
  • 500 g mascarpone (2 balení)
  • Balení cukrářských piškotů
  • Kvalitní kakao holandského typu

 

tiramisu ingredience

 

Postup: 

  1. Připravte si espresso. Kávu můžete dát do ledničky, ať rychleji vychladne.
  2. Žloutky dáme do misky s cukrem a vyšleháme tyto dvě suroviny do pěny.
  3. Z bílků v další misce vyšleháme sníh. 
  4. Do žloutků přidáme mascarpone, pečlivě promícháme a do této hmoty pomalu vmícháme sníh. 
  5. Kávu přelejeme do hlubokého talíře, přidáme Amaretto a piškoty v ní namáčíme. Jen rychle, ať nejsou moc rozmočené.
  6. Do formy, kterou si vybereme (může to být malý plech, nebo třeba skleničky či dortová forma) skládáme nachystané suroviny následovně: piškoty, krém, piškoty…  poslední vrstvu zakončíme krémem, který posypeme hustě kakakem.
  7. Dezert necháme minimálně 2 hodiny tuhnout v ledničce, avšak ještě lepší je nechat ho tam přes noc. Kousek na talíři pak můžete ozdobit lístkem máty.

tiramisu_wide

Dobrou chuť a klidně pošlete vaše výtvory na obchod@kafe365.cz. Moc rádi fotky zasdílíme na Instagramu.

4 položek celkem